Prokrastinaatio on opittu tapa

Prokrastinaatio. Oon ollu flunssassa. Potiessani kävin tällaisen ilmaisen nettikurssin “Learning how to learn”, joka on yksi suositummista MOOC:sta netissä. Tykkäsin kurssilla esitetystä lähestymistavasta prorastinaatioon, joka meni suurin piirtein näin:

-Prokrastinaatio on opittu tapa
-Tapa koostuu kolmesta osioista (tapasilmukka): 1. aktivoiva tapahtuma (triggeri) -> 2. rutiini 3. palkinto (kurssilla itse asiassa mainittiin vielä neljäs osio: uskomus)
– Prokrastinaation tapauksessa esim. 1. väsyttää, istun tietokoneella ja tiedän että seuraavaksi pitäisi tehdä ärsyttävä homma X -> 2. meen facebookkiin -> 3. saan palkinnoksi hetkellisen hyvänolontunteen ja dopamiinipurskeen
– Tavan muuttaminen tapahtuu nykytietämyksen mukaan parhaiten (tässä on omaa tietoa – tätä ei ollut kurssilla) niin, että muutetaan rutiinia – korvataan se – muiden osioiden säilyessä mahdollisimman samantyyppisenä. Tavan muuttaminen vaatii toistoja, joka vie usein joku pari kk.
– mun mielestä jo pelkkä tietoisuus prokrastinaation triggereistä, rutiineista ja palkinnoista auttaa hallitsemaan asiaa : esim. voi minimoida triggereitä, korvata rutiineja paremmilla ja hakea vastaavia palkintoja paremmilla tavoilla

https://www.coursera.org/learn/learning-how-to-learn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *